Lite politik…

Jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Jag har fått en kommentar till förra inlägget som jag kanske inte publicerar av flera olika skäl, men som sagt förut, det är min blogg och jag bestämmer. Visserligen kan den publiceras eftersom alltihopa annars går emot vad jag själv har skrivit, dvs yttrandefrihet/åsiktsfrihet. Men det är skrivet av dig som jag förut valt att inte publicera, pga att jag inte vill ha påhopp som jag blir ledsen över. Nu är detta inte det och jag är inte ledsen av vad som skrivs faktiskt. Däremot är det skrivet på ett sådant sätt att det kan skapa osämja och debatt bland kommentatorer.

En liten förtydligande av mig alla fall:

1. Jag vill absolut inte ha Sverigedemokrater eller Jimmie Åkesson i rikstagen.

2. Jag tror att våld föder våld åt bägge håll och att man kommer längre genom att prata.

3. Risken med att besvara Sverigedemokrater med våld kan bli ett upptrappande som så småningom nästan blir krig.

4. Risken med att använda våld (åt båda håll) är att ilska och otrevliga åsikter frodas i tysthet. Detta kan även gälla att det är ”farligt” (åt båda håll) att säga vad man tycker pga att man kan bli av med vänner som man tycker om. Jag ska ta upp denna punkt mera när punktlistan är slut här.

5. Min man jobbar på en muslimsk friskola. Det är härliga ungar, föräldrar och personal. Det är ett lite annorlunda klimat än i andra skolor/klasser där majoriteten är ”svenska”, och det tog ett tag att komma in i klimatet. Barnen eller deras föräldrar kommer från krigsdrabbade länder och barnens huvudsakliga lekar på raster utmynnar ofta i slagsmål. Det är många slagsmål varje rast. De har även lite annan syn på vad som är viktigt och oviktigt när det gäller kursplan/läroplan. Han har jobbat på denna skola i ganska  många år och även innan dess jobbade han en period i en invandrartät ”förort”. Det är en utmaning och vi pratar mycket om det hemma, så även jag känner mig delaktig där även om jag inte är på plats. Som sagt helt underbara ungar. Man kan inte vara rasist när man jobbar där, det skulle inte funka. Och därmed funkar det inte för mig heller om jag skulle vara det. Och det är jag ju inte.

6. I båda dessa skolor har elever/lärare/föräldrar uttryckt en förvåning över hur vi ser på våra egna högtidsdagar. Att vi inte sjunger nationalsången t.ex.

7. Nej det är inte okej att slåss. Inte från något håll alls. Och definitivt inte inför ett litet barn.

8. Dock kan jag nog inte riktigt förstå mig på att mamman tog med sig sitt barn till ett möte där man kan räkna ut att det blir tumult eftersom det har varit det i andra städer.

9. Sen tänker jag så här att en liten sjuåring kanske inte skaffar sig idoler på det sättet om inte omgivningen också har åsikter kring detta. Alltså menar jag att han kanske får höra mycket åsikter kring detta i sin närmiljö, t.ex. familjen. Om han skulle skaffa sig en idol som just Jimmie Åkesson och närmiljön skulle stå för ”andra sidan” så skulle nog mamman diskutera detta med honom och absolut bestämma över honom och inte ta med honom till en sådan plats. Alltså hennes sympatisering är ganska tydlig. Han har inte skaffat sig denna åsikt själv.

10. Vad gäller segregering så tycker jag att det är fullt förståeligt att man vill bo nära människor som kommit till Sverige på samma sätt. Finge jag välja så skulle jag gärna bo i kollektiv med andra familjer som också har barn med autism. Var är skillnaden? Man vill känna sig trygg och förstådd. MEN det vore för allas skull bättre om det är lite blandat. Det är det på många håll. Jag tänker på skolorna jag berättade om; lärare som är födda i Sverige till exempel. I den lilla kommun där vi bor finns aktiviteter som kommunen ordnar för att invandrare ska ha lättare för att känna sig välkomna.

Ja det finns många tankar kring detta. När jag läste artikeln så tyckte jag oerhört synd om pojken. Det spelar ingen roll vilken sida som slåss. Men det är FEL att göra så där.

Nu tillbaka till punkten om vänner… Och jag ska berätta vad jag grundar den på. Min Gabriella har på senare tid fått en kvinna i sin närhet som jag TROR sympatiserar med SD. Jag är inte alls säker. Men vad jag tänker är att en person med funktionsnedsättning såväl som den lilla pojken Alfons, kan vara lättpåverkade. Nu tror jag inte att kvinnan pratar politik med Gabriella, men sånt går att snappa upp ändå på olika sätt, vilket jag innerligt hoppas att G inte gör. Jag tycker mycket om att denna kvinna kommit in i Gabriellas liv på olika sätt. Hon kommer till hennes undsättning i många situationer och har räddat G i många tokiga situationer. De har en underbar relation tillsammans. Nu är det även så att Gabriella har en kusin som är mycket aktiv i socialdemokraterna. Jag tycker att det är underbart att hon har kommit så långt och att hon är så duktig. MEN om nu G skulle säga nånting till kusinen som går emot hennes åsikter, så tror jag definitivt att kusinen vänder sin älskade funktionshindrade vän ryggen och slutar vara faktiskt den enda riktiga vän som Gabriella har. Det vore katastrof. Jag försöker förstås påverka G och tala om att hon inte ska prata politik med sin kusin överhuvudtaget. Jag vill inte att G råkar säga nåt som kan göra att hon förlorar sin vänskap med kusinen. Och jag tycker att det vore ett fruktansvärt svek om kusinen vänder Gabriella ryggen. Hon har inga andra vänner som står henne så nära som kusinen.

Ja så var det med det.

Nu har jag fått ur mig detta och nästa inlägg kommer att vara av dagbokskaraktär igen. Hoppas jag. För det här var egentligen inget roligt att skriva om… Tyckte som sagt mest synd om den lilla pojken.

Kram.

Peace, love and understanding!

2 tankar om “Lite politik…

  1. Katarina R skriver:

    Jag tänkte på punkt nr 9 när jag läste om Alfons och nu tog du upp det. I övrigt intressant läsning. Hoppas inte Gabriella hamnar i kläm och far illa. Ha en fortsatt fin dag. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s