Hur får det egentligen gå till?

Det har hänt något som har med mitt jobb att göra. Jag vill inte skriva för rakt på sak eftersom jag är väldigt rädd om mitt jobb och det är onödigt, rentav väldigt dumt att skriva negativa saker om mitt jobb. Men på nåt sätt ska jag försöka att lite klurigt få fram andemeningen av det som hänt.

I våras höll jag i en utbildningsdag på jobbet. Jag har hållit i den förut också och det har varit positivt. Min chef bad mig då att titta ut ett datum nu under hösten då jag kunde ha den igen. Tiden gick och jag bestämde datum men hann aldrig tala om när. Då kom ett mail till mig från min chef om att jag inte skulle ha den utbildningsdagen längre utan några andra på jobbet skulle ha den. Det var kanske ingen big deal, de ska ha andra utbildningar så de kan kanske likagärna ha denna också. Problemet för mig var i stället att jag förut har varit med och hållit i ganska många utbildningar och om jag inte fick ha denna så skulle det inte finnas nån kvar alls. Jag tyckte dessutom att det kändes jättejobbigt att få detta i ett mail – Pang! utan att någon pratat med mig om det först.

Jag svarade vad jag tyckte och att jag blev ledsen osv. Hon sa då att jag skulle få ha utbildningen nu i höst men inte i fortsättningen. Jag har fortsatt att protestera eftersom det egentligen är en av mina arbetsuppgifter. Hon tycker att mina uppgifter måste minimeras, men det har vi aldrig kommit överens om förut. Min arbetstid är halvtid, men arbetsuppgifterna är detsamma. Förändringen skulle dessutom innebära att  jag skulle få göra arbetsuppgifter som jag inte trivs lika mycket och som är sköra, dvs händer det saker så kan dom mycket väl försvinna också.

Jag vill jobba. Jag är engagerad och jag vet att jag har stor kompetens kring det jag gör. Ska jag straffas då? Hittills har jag aldrig gjort dåligt ifrån mig på jobbet överhuvudtaget.

Jaja, jag skulle ju få ha denna utbildningsdag nu under hösten. Jag planerade och allt var klart.

Men jag blev sjuk.

Utbildningen skulle ha varit i torsdags. På fredagen sa det pling i min jobbmail (på telefonen) och jag kollade. Där fanns ett mail som gick ut till alla anställda på hela stora verksamheten (ca 70 pers). Det stod att eftersom jag var sjukskriven så skulle andra ha min utbildningsdag i februari.

Det blev chockartat för mig. Jag hade blivit lovad att få ha den och till februari är det långt, jag kunde ha haft den innan dess. I min hjärna far en snabb tanke om hur sjutton hon hade tänkt! Hur långt fram trodde hon att jag ska vara sjukskriven, vad hade hon tagit för givet för att jag är psykiskt sjuk eller? Och VARFÖR ringde hon inte till mig först och berättade om beslutet och mailet hon skulle skicka? Jag ligger  inte medvetslös på sjukhuset – det går att prata med mig! Dessutom skulle alla på mitt jobb veta att jag var sjukskriven (och det gör väl inget), men de kanske skulle spekulera över hur länge och varför. Jag är osäker på om hon faktiskt får göra så.

Jag känner mig fruktansvärt kränkt och ledsen. Över hela tillvägagångssättet.

Jag skrev ett mail till henne om vad jag tycker om detta. Det kanske är dumt. Jag vet inte vad hon har rätt till. Och jag kanske inte har rätt att bråka och vara besvärlig så här mycket. Men är det inte bra att jag är engagerad och kompetent? Är det inte såna medarbetare de vill ha!

Jag har fått höra av andra att jag ju ska jobba halvtid och att detta blir besvärligt för min chef att bemöta mig utifrån. Så det gör mig också rädd och ledsen. Men som sagt halv tid (halva dagar eller halv vecka osv), men att lyfta bort arbetsuppgifter från mig utan någon som helst diskussion innan.

Nu ska vi snart ha medarbetarsamtal….. jag vet inte vad jag ska säga. Funderar på att kolla med facket först. Fast jag vet inte. Är rädd för att hon kan bolla hur som helst med andra av mina arbetsuppgifter också.

Nu fick ni hela storyn i alla fall fast jag tänkt skriva kryptiskt, men ni vet fortfarande inte vart jag jobbar och jag tror egentligen inte detta har nån sekretess eller?

Jag är sjukskriven . Jag mår jättedåligt. Riktigt riktigt dåligt. Ska detta behöva hända? Är det schysst, är det okej? Handlar det om att jag är psykiskt sjuk? Skulle detta ha hänt om jag låg på sjukhuset för nåt fysiskt? Jag har en kollega som har cancer, skulle de ha gjort på detta vis när hon är hemma och sjuk?

Först funderade jag på att kliva av hela sjukskrivningen på måndag och börja jobba. Men det är en tokig idé som inte ens funkar annat än i min fantasivärld. Nej…. jag har till och med i mina tankar att jag för första gången i mitt liv kanske ska göra ett studiebesök :-/ på psykiatrin. Men efter detta vet jag inte hur de tänker på jobbet kring det.

8 tankar om “Hur får det egentligen gå till?

 1. My skriver:

  Tycker inte din chef har behandlat dig eller din situation schysst alls. Hade hon en vettig, godtagbar, anledning att ta ifrån dig ansvaret för utbildningsdagen? Och i mina öron låter det inte heller väl att hon mailar ut detta, utan din vetskap eller i samråd med dig, till en såpass stor grupp medarbetare (eller ja, antalet spelar kanske mindre roll).

  Bra att du tänker prata med facket. De bord hjälpa dig för det låter inte som om det går rätt till och du borde få stöd i dina arbetsuppgifter inte berövas dem eller få andra arbetsuppgifter än dem du har bara för att du råkar jobba 50% och inte 100%.

  Stor kram och lycka till (kommer hålla alla tummar och tår för dig)

  • Polär Marielle skriver:

   Skönt med lite medhåll och bekräftelse. Jag har sovit på saken och kommer nog inte att ta det med facket först utan prata med min chef först istället. Att jag skulle ta kontakt med facket först tänkte jag mest för att få råd och veta mina rättigheter innan jag pratar med min chef. Men som sagt så orkar jag inte just nu, vi får se hur det blir i morgon.
   Jättekramar!

 2. Maria E skriver:

  Skickar dig en varm kram och hoppas allt reder upp sig ❤

 3. S skriver:

  Det låter dåligt skött, sånt här ska man först ta öga mot öga med personen det gäller anser jag.

  Men om din blogg är ”allmänt känd” i din omgivning, så att t.ex. någon arbetskamrat känner till den, ska du nog vara försiktig med att lägga upp sådana här inlägg, det kan tas som illojalitet mot arbetsgivaren och göra det svårare för dig. Även om det är fullt begripligt om du är förbannad. Prata med facket först.

  Stor kram och hoppas det ordnar sig ♥

  • Polär Marielle skriver:

   Hej S! Jag har funderat mycket i dom banorna du skriver, att jag kanske sabbar för mig själv i nuläget istället. Till viss del hör det ihop med hur det brukar bli när jag är hypoman (även om jag inte helt är det längre utan snarare på nedåtfall fast jag vet inte). Jag måste försöka stoppa mig själv just nu. Jag har skrivit ett mail och jag kommer att prata med henne (hon ringer nog upp mig tror jag). Jag tror inte så många från jobbet läser min blogg om ens någon. Kanske ungefär 3 som vet om den men jag tror inte dom läser regelrätt kontinuerligt. I övrigt i min omgivning tror jag att det är en person som jag känner väl som läser.
   Jag har läst igenom nu för att se om jag ska ta bort något, men det är svårt att få sammanhang i det hela då. Jag vet inte heller hur man gör med låsta inägg men det blir också konstigt.
   En annan femma är att detta är viktigt egentligen att lyfta upp, när det gäller Bipolaritet och arbete.
   Jag vet inte. En dag i taget.
   Kramar!

   • S skriver:

    Bra att du ska prata med henne. Jag vet hur svårt det kan vara att hålla tyst om saker som engagerar en när man är lite uppe i varv, och ibland är det ju faktiskt bra att man får saker sagt, men det skulle ändå vara synd om det går ut över dig just nu, nej det är svårt att veta.
    Men lycka till nu!
    Kram!

 4. Polär Marielle skriver:

  Tack och kramar! Jag förstår precis hur du menar, jag ska försöka koppla bort det hela nu i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s