The day after the day

CSC_3661Ja så var julaftonen över och jag sitter här på juldagen vid datorn. Vi har nyss ätit lite fika och druckit glögg. Lussebulla, pepparkakor och bondkakor är viktigast. Farmor gjorde en jättegod tårta till igår också, den ska vi äta mer av senare. Julmatsrester finns kvar också som får bli dagens mat. Till lunch åt vi tomtegröt, rån och skinka ❤

Det finns ingen skinka i världen som slår Peters skinka. Jag lovar!

Julafton gick bra. Det blev lite sent bara. Våra katter och kaninen var instängda i stort sett hela dagen. Hunden var med när tomten kom. När gästerna hade gått fick våra djur öppna sina paket inne på Gabriellas rum så Ballebuskaninen kunde springa fritt. Han var mer intresserad av att försöka få ha sex med katterna än att öppna paket…

Det gick bra i alla fall och alla var nöjda.

Maten blev bra och efteråt åt vi efterrätt i form av farmors tårta.

Inte ett enda utbrott eller gnäll från Gabriella trots att inte gästerna kom iväg förrän runt halv nio på kvällen. Det hade hon aldrig klarat förr.

Vi har ju firat jul med farmor och hennes särbo i många år nu hos oss, och innan dess var vi hos Farmor och hennes dåvarande man som nu är död sedan flera år tillbaka. Så en farmorjul är helt enkelt en riktig jul. Många gånger har det varit rörigt och att de har hund har ju ställt till det lite för oss med våra katter. Förresten drabbade Solkatten och hunden samman igår. Jag skulle kolla så katterna mådde bra och Sol hann sticka emellan och ner på nedervåningen där hunden var. Det blev ett jäkla liv, men Sol kom upp på övervåningen och in i rummet igen. Snabb som blixten.DSC_3655

Farmor har tagit många år på sig att förstå hur Gabriella fungerar. Hon gör det inte än riktigt, men det kan man nog inte begära av nån utomstående. Jo mormor förstår nog bättre kanske. Ändå har vi valt dessa jular ihop med farmor. Det är mycket lugnare än att fira med min syster och hennes barn. Jag har en syster till men pga bakomliggande orsaker så har vi aldrig firat jul ihop. Eller jag har tre systrar, men den äldsta bor utomlands och har gjort sen långt innan jag föddes så hon hör inte riktigt till på nåt sätt.

Ja ja Peter har en syster med familj. Dom bor långt ifrån oss. De har många gäster på julafton. En sån jul skulle vi aldrig orka. Jag har min bipolära sjukdom samt lätt att få ångest och panik i såna folkmängder. Gabriella har sin autism och just på julen är nog den som svårast. Hon har även sin neorologiska sjukdom vilket gör att hon behöver få sträcka på sig och gå runt lite ibland och samtidigt orkar inte för mycket heller. Om någon petar till henne gör det ont och om det är för varmt måste hon få spraya vatten i ansiktet utan att någon ifrågasätter vad hon gör. Eller att hon sitter i soffan med blöta handdukar över huvudet och ser ut som en Taliban 😉

Andreas har också svårt för sånt där. Att mingla och småprata och liksom vara mitt i smeten så där. Peter är väl den som klarar alltihlpa bäst så där. Men det är för att våra julaftonar är formade exakt så som han alltid vill ha det och som det alltid har varit 😀

DSC_3671Vilken familj! Men våra jular är på vårat sätt och att ha två gäster och en hund är absolut optimalt. Ibland funkar inte ens det och jag har ofta nervös magvärk innan julafton faktiskt. I år gick det ganska bra. Jag funderar på om det beror på att mitt storskov faktiskt redan var avklarat innan jul. Lite hypoman är jag fortfarande och i det här fallet så kan det ju vara bra. Mina funderingar över vad andra tycker och tänker och vilka som vill mig illa har jag ju förstås. Värst är det på kvällen/natten. Och inatt satte jag igång att gråta över Gabriellas neurologiska sjukdom. Det är så förbaskat orättvist!

Jag somnade till slut och idag berättade G att hon var uppe för att gå på toa på natten och när hon gick förbi vardagsrummet där jag sov så snarkade jag så det lät som ett odjur. Haha, jaja…. Peter fann sig snabbt och sa att det kanske inte är så konstigt att vi inte delar sovrum längre. Haha, nej stackarn!

Idag på facebook fick jag en kommentar från Peters syster om att nästa år skulle dom låna farmor och hennes särbo. Det är långt till nästa år och inget att fundera över nu, men lite ont gör det ändå. De har massor av gäster. Vi har två som det funkar med. Om dom åker ner till denna hop med människor så blir vi själva. Vi klarar väl det och ungarna protesterar nog inte. Men det känns lite konstigt. Jag tror tyvärr att jag blir lite bitter…. Vi är en annorlunda familj och vi har på sätt och vis valt att vara själva i vårt hus på landet med våra djur. Men ändå. Kanske farmor m man väljer att åka till Peters syrra för nånslags rättvisa och för att deras barn inte ska bli ledsna. Rättvisa kanske inte alltid är rätt DSC_3770eller?

Jaja. Ett år kvar och de väljer ju själva förstås. Och vi kan mycket väl ha en till och med bättre jul än annars. Jag tänker i alla fall inte ge mig in i nåt bråk med Peters syrra. Näpp.

Nu är det snart dax för lite kvällstugg och sen vill Gabriella kolla julkalendern och så ska hon duscha och behöver hjälp till övervåningen. Hoppas ni har det bra! Många kramar!

6 tankar om “The day after the day

 1. Eva sk skriver:

  God fortsättning på det gamla året och gott nytt år från norr _9 g kallt

 2. Cecilia skriver:

  Nu blickar vi mot 2015 och jag har bestämt att det blir ett bra år. Kram

 3. S skriver:

  Skönt att höra att julafton gick rätt bra trots allt. Det kan nog vara ett drama hos många familjer faktiskt… Nästa julafton är ett år bort och mycket kan hända innan dess.

  Idag har vi kallt t.o.m. i Skåne, -13 står det på termometern och jag har plockat fram termobyxorna, ska banne mig ut i dagsljuset idag.

  God fortsättning, och hur besvärligt det än kan kännas ibland så hoppas jag att 2015 blir en nytändning för dig och för oss alla.

  Kram! ❤

 4. Polär Marielle skriver:

  Ja jag tycker egentligen att det är sköönt att vi hittat ett sätt att fira jul på som passar oss.
  Hoppas du också har haft en bra jul!
  Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s