Hemfärd idag söndag. Detta har jag skrivit till boendepersonalen:

Gabriella söndag 4 Oktober
Gabriella har varit hos oss ons – sön denna vecka. Det har gått ganska bra. Jag har satsat på att göra det så bra som möjligt utifrån hur vi gjorde när hon bodde här en gång i tiden.
Varje dag efter hårkamning har vi gjort en dagordning i punktform. Jag skickar med ett exempel. Vi har gjort dagordningen tillsammans.
Vi har även benat ut lite saker med hjälp av seriesamtal/ritprat. Man ritar streckgubbar; vad de tänker och säger. Hur olika saker påverkar varandra. Jag har böcker om detta som ni kan låna om ni vill, men det är inte så svårt; man ritar och pratar helt enkelt.
Jag har fått reda på mycket om hur hon tänker kring olika saker. Utifrån det har vi pratat om olika strategier m.m. Jag skulle gärna vilja berätta mer om det.
Vi har testat att använda larm på mobilen, t.ex när hon duschar. Hon får med sig en enkel beskrivning på hur hon ska göra. Vi har pratat om att använda den även på kvällen innan sovdags.
Ang sömn så tror jag att hon behöver ca 10 timmar egentligen, från att hon lägger sig tills hon går upp. Om hon går och lägger sig vid 23 så behöver hon få sova till 9.
Hon är dessutom väldigt förkyld. Hostar nästan hela nätterna och sover som bäst på morgonsidan.
Min erfarenhet nu när hon mår dåligt är att man inte ska ställa en massa krav. Ge henne möjligheter och tid. Försök att ge henne en lugn tillvaro med aktiviteter som hon orkar. Framkalla inga utbrott. Skriv gärna även småsaker på dagordningspappret så hon ser att hon gör saker och inte känner sig misslyckad. Även bra för er personal att se att dagen har aktiviteter, det är så lätt för oss omkring att tänka att hon inte gör nåt. Men även vila är en aktivitet.
Hos oss pratar vi aldrig om röster, syner eller andar. Vi pratar heller aldrig om hennes tics utan låter henne ”ticsa” bäst hon vill/behöver. Just nu består ticsen av att hon pratar för sig själv. Titta inte extra! Fråga ej om vad det är/vad hon pratar om.
Jag har pratat med min psykdoktor som också känner till Gabriella väl, och hon säger att det absolut inte är bra att åka till akutpsyk med Gabriella. Det skulle vara helt förödande. SÅ GÖR ALDRIG NÅNSIN DET! ALDRIG AKUTPSYK!
Ring i första hand till mig. Vilken tid på dygnet som helst! Om jag ej är tillgänglig så är det Peter eller min mamma som gäller. Jag har även två systrar som vet hur Gabriella fungerar. Hennes lillebror Andreas kan kanske prata med henne i telefonen om det behövs. Peters mamma finns också men bor i Lindfors. Hon har även en sambo som förstår Gabriella bra.
Kontakta mig även om kontakt med psyk tagits om andra saker, t.ex. medicinändringar. Ni kan även ringa och fråga mig precis vad som helst. Jag tycker inte att ni tränger er på utan tvärtom är det viktigt att vi har en bra kontakt. Med vänlig hälsning Marielle Johnsson.

2 tankar om “Hemfärd idag söndag. Detta har jag skrivit till boendepersonalen:

  1. S skriver:

    Utan egentligen ens känna till situationen så låter det så himla klokt! Att inte stressa upp utan lugna ner situationer, och låta henne vara delaktig.

    Och akutpsyk, NEJ NEJ NEJ! En superjobbig plats, och jag kan bara föreställa mig hur hemskt det skulle vara om man dessutom kanske har det extra svårt med nya ställen och nya människor som frågar en massa. Så där tror jag din doktor har helt rätt.

    Håller nu tummarna för att de läser och tar till sig ditt brev.

    Kram ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s