Flickan och andarna – del 4

Förra delen avslutade jag med att berätta lite om kopplingen mellan autism och Gabriellas depression, och framförallt hennes andar. Jag skrev om att fantasi och föreställningsförmågan ser annorlunda ut när man har autism. Det ingår som ett av kriterierna för autismdiagnosen. Om vi går vidare så har Gabriella dessutom svårigheter som tvång, tics och att hitta nån känsla för när man ska avsluta saker. Ordet lagom fanns inte. Och någon intinutiv känsla för saker och ting fanns inte. Om man letar efter ett slut som man inte vet vart det är, kan väntan och press från omgivningen göra att man absolut inte kan hitta ett avslut. Om mamma står och håller i en jacka i hallen och låter irriterad när hon säger ”Kom nu då, vi har bråttom”, då är det lögn i fasen att ta sig över vardagsrumströskeln. Då kan man springa fram och tillbaka över den där tröskeln hur många gånger som helst. Och om mamma kommer och hämtar en där vid tröskeln så händer en sak… Alltid… det stora stora utbrottet. Och när alla ytterkläder är på så åker de av igen illa kvickt och efter en begäran från vederbörande att få gå över tröskeln exakt sju gånger, så säger mamma okej för hon vet att det är det enda som funkar. Och då måste vederbörande gå över tröskeln åtta gånger istället för sju.

Som mamma lär man sig. Jag lovar. De flesta mammor som jag har pratat med har lärt sig detta. Kanske till och med alla. Så småningom. Vi vet hur vi ska bemöta, vad vi ska säga och vad vi ska göra.  Alla tanter omkring oss som säger ”Jamen hon måste ju lära sig” eller ”Du kan ju inte låta henne få som hon vill, hur ska det bli om några år?”… dom kan faktiskt dra dit pepparn växer. De har ingen som helst aning om hur det är att leva med ett sånt barn som Gabriella. Och de vet inte vad som fungerar. Men det vet jag. Så är det. Punkt!

Gabriella växte. Utbrotten fortsatte. Tvången, ticsen, stereotypierna, fixeringarna – allt det fortsatte också. Men vi lärde oss att hantera det. Bland annat med ”tydliggörande pedagogik”, konkreta och visuella hjälpmedel och planeringar. Bilder på dagens göromål så hon såg i tid hur dagen skulle bli. Och mycket mycket annat.

Det finns en sak till som har sin plats i sammanhanget. Han hette Pitor och var en bäver. Ingen riktig förstås utan en gosedjursbäver. Pitor följde med överallt. Han var den viktigaste saken på jorden när Gabriella var mellan fem och nio år ungefär. Han var som en slags kommunikativ länk. All kommunikation skulle gå via honom. G såg till att det blev så. Och alla föll på det. Så för att kunna prata med Gabriella så måste man prata via Pitor. Jag har funderat över det där, varför det var så. På nåt sätt blev kanske det som var riktat  mot G alldeles för krävande. Många år senare, faktiskt ganska  nyligen så har hon sagt att hon inte vill att jag talar om att hon är duktig, eller kan nåt till personalen, för då är hon rädd att dom ska kräva saker som hon inte mäktar med. Kanske är det så att saker som är direkt riktat mot henne faktiskt är farligt… eftersom hon inte vet om omgivningen kommer att ställa krav som är för svåra och som hon inte klarar och som omgivningen kommer att fortsätta tjata om.

Klockan 7.15 onsdagen den 9 december 2015 ringde min telefon. Jag var hemma och skulle använda dagen till att städa och stryka, kanske plocka upp lite julsaker. Jag hade inte riktigt kommit ur sängen än. I andra änden var det någon som skrek. Hysteriskt. Jag lugnade ner henne. Hon berättade att hennes arbetsterapeut skulle komma och hälsa på henne kl 11 på förmiddagen. Så jag bad att G skulle ringa efter det.

Tiden gick. Hon ringde inte… förrän klockan 13. Då hade hon bestämt sig för att åka till akutpsyk. Personalen skulle ordna en bil och hon fick välja ut vilken personal hon ville ha med sig. Jag valde att stanna hemma.

De stannade och väntade i flera timmar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s