Jag har fått en kommentar

som jag väljer att besvara som ett inlägg istället för att svara i kommentarsfältet. Personen ifråga  skriver att Gabriella har en psykos och att den måste behandlas.

Innan jag går in på själva svaret så måste jag ta upp själva sättet att fråga… Det är rakt på sak och kan tolkas på flera olika sätt.

Kanske du är helt ny här och inte vet historiken bakåt. Det är inte så konstigt eftersom jag inte har haft ork att beskriva allt i sin helhet. Du kan även vara en gammal trogen läsare men som uttrycker dig lite klumpigt. Eller så är du läkare och helt enkelt vill ställa en diagnos… vad vet jag.

Men i alla fall.

Gabriella har haft ”grejer” för sig ända sen hon var liten. Med grejer menar jag olika tics, tvång, fixeringar, stereotypier osv. Mycket har varit typiskt för hennes autism, men en del har även gränsat in i tvångssyndrom/Tourettes.

Gabriella har även haft ett speciellt förhållande till sina gosedjur ända sen hon varit väldigt liten. Det är svårt att förklara, men hör inte direkt ihop med hennes autism.

I somras började hon gå in i en depression. Hon var väldigt ensam och kunde inte själv ta sig någonstans.

Jag vet inte hur det gick till men nånstans på vägen skapade hon sig andar. Kanske som nåtslags sällskap i sitt ensamma liv eller nån form av sorgbearbetning, efter de döda och mycket älskade djur hon kommit att älska under årens lopp. Hennes ”andar” består av t.ex. hennes borgågne katt, kanin osv.

När det gäller detta med andar så är det även en religion för henne. Hon tror på reinkarnation och asagudar såsom Tor, Oden osv. Hon har till och med skrivit en tjock roman om en pojke som levde i forntiden osv. Den är helt otroligt bra skriven!!! På grund av hennes neurologiska sjukdom har hon svårt att skriva både för hand och på tangentbord. Därför har hon fått hjälp av en kvinna som är personal på daglig verksamhet och på fritiden mycket engagerad i teater.

Om dessa andar är psykotiskt eller någonslags sammanblandning av ovanstående vet vi inte, och kanske får vi aldrig veta det heller. I detta finns ett stort mått av tvång, tics och fixeringar. Och till saken hör att synhallucinationer inte är så vanligt när det gäller psykoser i allmänhet.

Gabriella har kontakt med psykiatrin. Där utprovas olika mediciner och hon har gått i samtal hos en sjuksköterska (en man) som hon tycker mycket om och förlitar sig på. Detta är ju behandling.

Om man tycker att den rätta behandlingen är inläggning så är jag och läkarna fullt överens om att det för Gabriella INTE är den rätta behandlingen.

Inläggning innebär en helt ny plats, nya människor, nya intryck och människor i affekt. Om Gabriella får ett utbrott kan det hända att hon bältas vilket i sig skulle vara en mycket traumatisk händelse för henne med hennes autism.

I dagsläget har vi ju även erfarenheten att flytta in i en ny miljö med ny personal osv nu när hon bytte boende. Detta är jättejobbigt. Hon mår mycket sämre nu PGA flytten än hon gjorde tidigare. Hon säger själv att det känns som om hon är i ett fängelse. Hon är ännu mer bortglömd och naturligtvis ökar då … ja vad det nu är…

Om man kallar detta för psykos eller tvång kanske har betydelse för vilken medicin som bör användas och läkarna och jag är inte fullt överens där. Det absolut viktigaste är ändock att hon får en bättre livskvalitet. Det är svårt att få till. Så småningom ska vi i alla fall ha ett möte med hennes samtalskontakt på psyk, hennes arbetsterapeut på vuxenhab, hennes två kontaktpersoner på boendet och Gabriella själv. Och mig om jag kan. Jag hoppas det kan leda framåt till en positivare vardag för min älskade dotter.

Ja det finns naturligtvis massor att skriva kring detta. Men nu ska jag åka till jobbet. Kram på er alla. Var rädda om de som står er nära.

Marielle!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s