Kommentar med kommentar

”Måste fråga.är det ett gruppboende för de med psykiatrisk problematik eller med neuropsykiatriska handikapp?
Jag vet att på många boenden ringer man i första hand inte till föräldrarna pga av direktiv i från chefen om att den som bor där är vuxen och föräldrar ej bör kontaktas.
I ditt fall pga hur du och förra boendet kom överens så undrar jag om deta nya boendet har lyssnat på dom och bara av ren nej vi orkar inte med en mamma som vi anser lägger sig i
Och ja assistans kan gå igenom.
Men som assistent trivs man som bäst om man får jobba med frihet och luft under vingarna.
Tex.sara har assistans och bor själv.hennes assistenter jobbar självständigt efter introduktion och efter att föräldrar och godeman har berättat om Sara.
Men assistenterna får ta egna beslut om de anser att vården behövs kontaktas och Saras föräldrar hälsar endast på som föräldrar.är föräldrarna oense om något går de via godeman. därför känner sig inte assistenterna bakbundna och tvingade att ljuga och spela falskt spel
Tex 2.
Malin har assistent.
Men i hennes fall lägger sig i allt.allt från medeciner och mående till aktiviteter. Det har gått så långt att assistent gruppen byts ut väldigt ofta och det har blivit de som är bäst på att spela falskt spel som jobbar kvar.
Då föräldrarna kör över godman och personal.
Detta har lett till att det nu letas efter en lag för att kunna stoppa föräldrarnas framfart.
Detta är två fiktiva berättelser.
Men jag har jobbat på arbetsplatser som funkat som ex 1.och ex 2.
Ex 2 fick jag sparken då jag vägrade ljuga och se hur dåligt brukaren mådde.
Ex 1 underbart sommarjobb.bästa föräldrarna
Där kunde föräldrarna fråga oss hur det gick och vi kunde fråga föräldrarna om tipps och de kunde ge oss förslag.
Det funkade då det visades ömsesidg respekt förslagen var okej att omformulera till det som funkade bäst för brukaren.”

Här kommer mina svar!

Gabriella bor på ett sk LSS-boende, dvs för personer inom personkrets 1: utvecklingsstörning eller autismspektrumtillstånd.

Verksamhetschefen och  jag är sedan lång tid tillbaka inte på särskilt god fot med varandra. Jag tror att jag är besvärlig helt enkelt. Jag kan lagar och vet vilka rättigheter min dotter har, vilket kan göra det besvärligt för både chef och personal. Att inte kontakta mig som förälder kan därmed vara ett spår i att inte vilja ha kontakt med en så besvärlig förälder som jag.

Vad gäller kontakten mellan mig och personalen så tror jag ändå att det kan bli bra. De är trevliga och gulliga och jag går gärna ut i allrummet och letar rätt på dom. Jag har varit arg en gång som jag bett om ursäkt för. Vi har även pratat om att ha direktkontakt istället för att prata bakom ryggen. Jag hoppas verkligen att det kan hålla sig på det viset.

Jag har idag skrivit ihop en ansökan till att få personlig assistans. Jag tror att det kan gå igenom faktiskt.

När du pratar om ”luft under vingarna” så tänker jag att självklart kommer assistenter få planera dagarna så det passar dag, vecka, månad osv. Jag tänker mig att jag kan skriva upp grundstommen samt arbetsuppgifter ungefär, men sedan har assistenter möjlighet att forma som de vill.

Däremot är förhållningssätt mycket viktigt och det kommer jag att framhärda från början. Klarar man inte att jobba enligt det så ska man inte jobba med min dotter.

Du nämner att personal skulle kunna känna sig bakbundna och spela falskt spel. Detta känns för mig väldigt underligt. Dessutom tror jag att Gabriella skulle märka detta i ett tidigt skede vilket innebär att det inte skulle fungera i längden.

Exempel två om Malin känns också konstigt. Att som förälder lägga sig i mediciner och mående är en självklarhet tycker jag. Aktiviteter ska utgå från min dotters behov och intressen. Om man tullar på detta så kommer hon att återigen må dåligt och det kan jag som förälder inte acceptera. Exakt vilka aktiviteter som görs om dagarna kommer däremot assistenter ha full möjlighet att planera tillsammans med min dotter. Jag tror itne detta kommer att bli problem faktiskt. Hon har haft personal som jobbat i hennes hem tillsammans med henne och hon har haft kontaktperson enligt LSS, jag har inte lagt mig i deras aktiviteter utan det är G och dom som styrt själva.

”Lag för att stoppa föräldrarnas framfart” – det låter väldigt drastiskt! Att söka och bli anställd som personlig assistent till en person med stora behov innebär att man ska kunna jobba utifrån individens behov. Som förälder är jag specialist på  detta och vill bli respekterad utifrån det. Vid närmare eftertanke så är det nog värderingar och bemötande som känns viktigast. Kanske det snarare kan bli att vi stoppar personals framfart…

Men jag hoppas att sista meningen i det du skriver kan vara den som regerar. Nämligen att föräldrar kan fråga assistenterna hur det går samt kunna ge tips och råd.

🙂

 

 

 

 

2 tankar om “Kommentar med kommentar

 1. K skriver:

  Håller tummarna att ni får en personlig Assistans.

  • Polär Marielle skriver:

   Ja vi har inte bestämt oss än. Det finns en stor nackdel tyvärr som jag inte tänkte på från början. Nämligen att hon måste flytta igen. Om man ska ha assistans så får man inte bo på ett gruppboende 😦
   Så vi ska tänka lite till….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s