Sen kväll, nästan natt

Sen kväll, ja i stort sett natt faktiskt, smyger jag försiktigt ut genom dörren. Solkatten är oftast med mig och går kurrande runt på verandaräcket. Balanserande och ibland med strykande rörelser och svansen får jag i ansiktet. Vi står där och tittar på utsikten. På sommarnatten. På den stilla sjön. Och det känns som om det är en viktig stund, en stund som bara är min. Det har blivit tradition. Sen midsommar har jag gjort så här varje natt. Jag har känt efter… Det här är mitt liv. Att stå här, det är mitt liv.

Det gäller att ta vara på varje minut nu. Jag är orolig. Det gick så fort med hennes förbättring och det kan raseras lika fort. Så jag är rädd. Inte för tiden som hon är hos oss, utan för nästa vecka. Hon ska hem till sig på måndag och ibland tänker jag om det verkligen är nödvändigt. Hon kanske skulle stanna här hos oss istället. Men man måste våga prova sig fram i livet. Tror jag? Annars får vi ju inte veta om det går.

Hon är 26 år. Snart 27. Hon har bott hos oss tills hon var 19. Då kunde hon det mesta själv, och hon flyttade till eget. Hon hade personal som kom då och då och hjälpte henne med saker som hon inte kunde själv.

Hennes liv nu är att vara vuxen. Jag måste tänka så. Hon har varit barn färdigt. Och jag har alltid strävat efter att hon ska vara så självständig som möjligt.

Så hon ska tillbaka till sin lägenhet nu. Vi måste prova. Kanske. Men tänk om allt bara går åt helvete! Så jag är rädd. Jag är rädd.

Så jag ska vara där på altanen, se naturen, både på natten och när jag äter frukost på morgonen och jag vet att inne i huset sover en tjej som jag älskar. Som kom tillbaka från något vi inte vet vad. En psykos, tvångsbeteende, tics. En del finns kvar förstås. Men ändå så vet jag att hon ligger där ungefär som hon var förut. Idag och igår, men man vet aldrig hur det är i morgon.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s